.

Το πρώτο υποβρύχιο σε μάχη ήταν χειροκίνητο, με μανιβέλα και χωρίς …μηχανική υποστήριξη. Προσπαθούσε να ανατινάξει Βρετανικά πλοία

 

 

Η χελώνα είναι το πρώτο υποβρύχιο στον κόσμο που κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε από την Αμερικάνικες πολιτείες κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας τους το 1775.

Ήταν μια μεταλλική κατασκευή για ένα και μοναδικό άτομο που είχε τον πλήρη έλεγχο του σκάφους χωρίς καμία …μηχανική υποστήριξη.

 

Για να κινηθεί το υποβρύχιο, ο χειριστής έπρεπε να γυρίζει με το χέρι μια μανιβέλα που κατέληγε σε προπέλα έξω από το σκάφος.

Η ταχύτητα του υποβρυχίου εξαρτιόνταν αποκλειστικά από τη δύναμη και αντοχή του χειριστή του.

Αντίστοιχη προπέλα υπήρχε και στο πάνω μέρος του υποβρυχίου για να διορθώνει και να ελέγχει εν μέρει τη βύθιση και ανάδυση.

Στρόφαλοι στο κάτω μέρος του επέτρεπαν την ελεγχόμενη είσοδο νερού της θάλασσας για να μπορεί να βυθιστεί αποτελεσματικά και να μένει αόρατο από τους παρατηρητές των πλοίων όταν τα πλησίαζε.

 

Η τακτική της επίθεσής του ήταν επίσης πολύ απλή όσο και ριψοκίνδυνη.

Πλησίαζε αθόρυβα τα πλοία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και με ένα επίσης χειροκίνητο τρυπάνι που βρισκόταν τοποθετημένο στο πάνω μέρος του μονοθέσιου υποβρυχίου άνοιγε μια τρύπες, στα ξύλινα τότε πλοία της εποχής, για να προσαρμόσει στη συνέχει ο χειριστής με τα χέρια του τα εκρηκτικά.

 

Εάν ήταν αρκετά τυχερός ο χειριστής του υποβρυχίου ώστε να πλησιάσει το αγκυροβολημένο πλοίο-στόχο χωρίς να τον δει κάποιος παρατηρητής, να καταφέρει να τρυπήσει το πλοίο και να τοποθετήσει τα εκρηκτικά δίχως να ανατιναχτεί ο ίδιος, να καταφέρει να απομακρυνθεί έγκαιρα και τα πυρομαχικά της εποχής να ανατιναχτούν παρ όλο που θα βρίσκονται βρεγμένα από το νερό της θάλασσας, τότε η αποστολή θα έχει στεφτεί με επιτυχία.

Πιθανότητες επιτυχίας δηλαδή 10% στην καλύτερη περίπτωση.

 

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και την κόπωση του χειριστή που έχει διανύσει μίλια μέσα στη θάλασσα με μια χειροκίνητη προπέλα και θα αντιληφθείτε τη δυσκολία της κάθε αποστολής.

Παρόλα αυτά το υποβρύχιο πήρε έγκριση από τον ίδιο τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο οποίος παρείχε κεφάλαια και υποστήριξη για την ανάπτυξη και τη δοκιμή του μηχανήματος.

 

Η πρώτη αποστολή του ιδιαίτερου υποβρυχίου με την ονομασία Turtle χελώνα έγινε όταν ο στρατηγός Τζορτζ Ουάσιγκτον ενέκρινε μια επίθεση στη ναυαρχίδα HMS Eagle του Βρετανού ναυτικού, που βρισκόταν αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Η turtle όντως κατάφερε και πλησίασε τη ναυαρχίδα χωρίς να γίνει αντιληπτή από το πλήρωμά της.

 

Έφτασε στο κάτω μέρος της και ο λοχίας Ezra Lee που τη χειριζόταν προσπάθησε να τρυπήσει τα ύφαλα του τεράστιου πλοίου.

Τα ισχυρά ρεύματα και η μη εξοικείωση του Lee με το σκάφος τον έκανε να μην μπορεί να κρατήσει τη Χελώνα αρκετά σταθερή ώστε να δουλέψει το τρυπάνι ενάντια στο κύτος του Eagle.

Όταν επιχείρησε ένα άλλο σημείο στο κύτος, δεν μπόρεσε να μείνει κάτω από το πλοίο και τελικά εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Στην προσπάθειά του να διαφύγει έγινε αντιληπτός από το πλοίο και οι ναύτες με βάρκες προσπάθησαν να τον καταδιώξουν.

Ο Lee στην απελπισία του ελευθέρωσε το βαρέλι της πυρίτιδας και οι Βρετανοί, υποπτευόμενοι κάποιο τέχνασμα, εγκατέλειψαν την καταδίωξή τους.

 

Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο Lee έλαβε συγχαρητήρια από την Ουάσιγκτον και μετακινήθηκε στις ειδικές δυνάμεις.

Έγιναν αρκετές προσπάθειες χρησιμοποιώντας τη Χελώνα για να τοποθετηθούν εκρηκτικά στις κάτω πλευρές των βρετανικών πολεμικών πλοίων το 1776.

Όλες απέτυχαν και το υποβρύχιο τελικά βυθίστηκε αργότερα το ίδιο έτος από τους Βρετανούς.

 

Πρακτικά το Turtle ήταν το πρώτο υποβρύχιο σκάφος που χρησιμοποιήθηκε σε μάχη και οδήγησε στην ανάπτυξη αυτού που γνωρίζουμε σήμερα ως σύγχρονο υποβρύχιο και συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου ναυτικού πολέμου.